Velsens ingenieursbureau gaat als eerste in de Benelux medisch afval recyclen
‘Ziekenhuizen beseffen niet dat ze met hun uitstoot mensen ziek maken’
Bron: Artikel in NHD
De Nederlandse zorgsector redt levens, maar is ook een grootvervuiler. Sterker nog, de zorg stoot ongeveer net zoveel CO2 uit als de Nederlandse luchtvaart. Dat moet anders, zegt Heemskerker Cees Duijn, oprichter van adviesbureau InnoMax.
Wat gebeurt er met de blauwe wegwerphandschoentjes die artsen gebruiken tijdens een operatie? En wat gebeurt er met de mondkapjes, de isolatiejassen, kompressen, rollen tape, plastic slangen en nog veel meer? Antwoord: die worden weggegooid. Of beter gezegd, die belanden in een speciaal daarvoor ontworpen blauwe container. En wat gebeurt er met die container? ,,Die wordt verbrand”, zegt Heemskerker Cees Duijn. ,,En daarbij komt héél veel CO2 vrij.”
Blauwe bakken met gele deksels
De blauwe bakken met de gele deksels staan ook in het kantoor van InnoMax in Velsen-Noord. Wat er nog meer in die bakken terechtkomt? Och, dat wil je niet weten, zegt directeur Duijn. Infectieus medisch afval, z.g.n. Speciaal ziekenhuisafval (SZA), Operatiekamerafval, Medisch afval uit laboratoria, naaldencontainers, bodembedekkingsmateriaal uit proefdierkooien enz. Hij staat op, pakt een van de (lege) blauwe bakken en demonstreert. ,,Als de gele deksel eenmaal op de blauwe bak is geklikt, gaat deze nooit meer open. Het afval verdwijnt met container en al de verbrandingsoven in.” De oven? ,,De ziekenhuizen laten het afval naar Dordrecht vervoeren. Daar staat de Ziekenhuis Afval Verwerkings Installatie. Afgekort, de ZAVIN. Kort gezegd, een fabriek die ziekenhuisafval verbrandt.”
Medisch afval inzamelen en recyclen
Aan dat hele proces wil InnoMax een einde maken. Het Velsense ingenieursbureau hoopt in het eerste kwartaal van 2024 de eerste recyclingfabriek voor medisch afval op te zetten. De eerste in de Benelux, zegt Duijn. ,,We gaan een groot gebouw huren aan de Eendrachtstraat in Velsen-Noord. We zijn momenteel druk bezig om ziekenhuizen aan te schrijven. We willen zoveel mogelijk medisch afval inzamelen en dan recyclen.”
Machines van EcoSteryl
Hoe dat in zijn werk gaat? ,,Er komen twee grote machines te staan van het Belgische bedrijf Ecosteryl. Daarmee gaan we het afval decontamineren.” Decontamineren? Duijn: ,,De wet schrijft voor dat het afval voor een bepaalde tijd op minimaal 110 graden wordt verwarmd. Om de bacteriën te doden.” De machines zijn in België al helemaal uitgetest en uitgeprobeerd, zegt de Heemskerker. ,,Wij hoeven ze alleen nog neer te zetten en in te pluggen.” Als het afval de Ecosteryl-machines verlaten heeft, rest de medewerkers van InnoMax een grondig sorteerproces. Met behulp van magneten, ‘windzifters’ en trilplaten scheiden ze gebruikte metalen en glas en keramiek van de verbandmiddelen, mondkapjes, haarnetjes, enzovoorts. Wat overblijft is een mix van kunststoffen. ,,En die scheiden we weer met behulp van infrarood licht”, zegt Duijn. ,,Zo houden we een schoon, herbruikbaar materiaal over.”
Ziekenhuizen besparen met recycling medisch afval
Het concept van InnoMax is revolutionair. Al jaren moeten ziekenhuizen in Nederland hun afval in vaten verpakken en transporteren naar de ZAVIN in Dordrecht. En dat is niet alleen heel vervuilend, maar ook ontzettend kostbaar, zegt Duijn. ,,Ziekenhuizen betalen een godsvermogen om hun afval te laten verbranden. Terwijl ze éigenlijk willen besparen. Zij zouden die miljoenen veel beter kunnen besteden. Aan betere zorg, bijvoorbeeld.” Hij rekent voor. ,,Het laten verbranden van medisch afval kost 700 euro per ton. Ziekenhuizen in Nederland produceren jaarlijks minimaal 18.000 ton. Dat komt uit op…” – hij pakt zijn mobiel erbij – ,,13.5 miljoen euro per jaar. 13.5 miljoen! En dan hebben we het alleen nog over de ziekenhuizen. Daar zit het medische afval van tandartsen, dierenartsen en huisartsen nog niet eens bij. Het is veel groter dan we denken, het gaat om gigantische bedragen.”
Verlagen CO2-voetafdruk in de zorgsector
Maar het ergste, zegt hij, blijft de vervuiling. Want de verbranding van medisch afval is bijzonder slecht voor het milieu. Hoe slecht? Onderzoeksbureaus becijferden dat de zorgsector goed zou zijn voor 7 procent van de CO2-voetafdruk van Nederland. Dat is ongeveer vergelijkbaar met wat de Nederlandse luchtvaart jaarlijks aan CO2 de lucht in pompt. Duin: ,,Als ik dat tegen artsen of specialisten zeg, dan trekken ze wit weg. Ze zijn bezig met mensen beter maken, maar zijn zich niet bewust van wat ze uitstoten.”
Green deal duurzame zorg
Wrang of niet, ziekenhuizen moéten wel verduurzamen. Linksom of rechtsom. Dat hebben ze immers zelf afgesproken in de Green Deal Duurzame Zorg. En dáár wil InnoMax graag een handje bij helpen. ,,Wij rollen onze oplossing uit onder de bedrijfsnaam Blue2Green Recycling en gaan de komende tijd in gesprek met een aantal ziekenhuizen”, zegt Duijn. ,,Hoe meer ziekenhuizen willen meedoen, hoe beter.”
Stop verbranden, start recyclen
Vragen over dit artikel in NHD of wilt u weten wat InnoMax kan betekenen voor uw organisatie? Onze adviseurs vertellen u graag alle ins en outs over concrete stappen voor het verduurzamen in de zorgsector. Wij richten ons op het recyclen van specifiek medisch afval met als doel grondstoffenhergebruik en te stoppen met verbranden.
Met dank aan de redactie van het Noord Hollands Dagblad voor het publiceren van dit InnoMax artikel in NHD.